Sve što treba da znate o krovnim prozorima

Sve što treba da znate o krovnim prozorima

Krovni prozori sa dobrom izolacijom odlična su investicija u potkrovlje. Osim što pružaju toplu prirodnu svetlost, sa njima poboljšavate ventilaciju i obezbeđujete zdravo okruženje. Ako upravo postavljate prozore na krovne kosine, ili pak menjate stare – bitno je da obratite pažnju na završni izgled. Kako su se uklopili spolja i unutra, kao i to kolika im je energetska efikasnost. Ako ste se odlučili za korak ugradnje krovnih prozora i renoviranja potkrovlja, potrebno je da razmotrite nekoliko opcija pre no što ih i kupite. Sve što treba da znate o krovnim prozorima – od izbora prozora, pa do ugradnje a kasnije i održavanja. Dajemo vam savete za uređenje funkcionalnog potkrovlja!

Majstori za krovne prozore

Unajmite profesionalce za ugradnju krovnih prozora

Ako se ne bavite profesionalno krovopokrivanjem ili ugradnjom prozora, onda je najbolje da ovaj posao ostavite stručnom licu jer postoji veliki broj detalja ali i krupnih zadataka koji ne pogoduju uradi-sam projektima. Iako ne sumnjamo u vaše sposobnosti, sa projektima ove veličine možete više izgubiti na duže staze nego što ćete uštedeti. Sa profesionalnom pomoći dobijate besprekorno ugrađen krovni prozor – a dobra instalacija je jedan od preduslova za dobru izolaciju.

Tipovi krovnih prozora

Kada govorimo o krovnim prozorima, onda treba pomenuti da postoje prozori koji se otvaraju na nekoliko načina. Prozori sa centralnom rotacijom se među krovnim prozorima javljaju kao praktičnija opcija jer dozvoljavaju optimalno okretanje, a samim tim i maksimalno provetravanje. Osim načina otvaranja, postoje varijacije i u materijalima koji su korišćeni za okvir prozora, kao i izbor i broj stakala između njih. Okviri od prirodnog drveta koji su impregnirani zarad  zaštite od vlage i ostalih spoljašnjih uticaja odličan su izbor za dnevne i spavaće sobe  u potkrovlju. Sa druge strane prozori koji imaju PVC okvire, ili pak prozori sa drvenim okvirima koji imaju dodatni poliuretanski zaštitni sloj, nameću se kao najbolji izbor za prostore sa povećanom vlažnosti vazduha – odnosno u kuhinjama i kupatilima. 

Ugradnja na različite nagibe krova

Još jedan detalj na koji se mora obratiti pažnja jeste i kosina krova na koji se krovni prozor montira. Opšavi, kao i izolacioni setovi koji čine da se krovni prozor najbolje uklopi na krovnu kosinu, polažu se u skladu sa uglom krila krova. Tondach krovni prozori daju širinu kada je u pitanju izgled krova na koji mogu da se postave. Naime, Tondach krovni prozori se mogu postaviti na kosine od 15 pa do 90 stepeni.

Istok, Zapad, Sever i Jug

Osim na samu postavku, obratite pažnju i na položaj objekta i potkrovlja. Na koju stranu sveta gleda vaš krov, odnosno, strana na kojoj ugrađujete krovni prozor? Prozor koji gleda na sever nikada neće imati direktnu sunčevu svetlost, te na tu stranu možete postaviti prozore većih dimenzija. Prozor na istočnoj strani će u prepodnevnim satima imati direktnu izloženost suncu, te ako vam je spavaća soba u potkrovlju, razmotrite i ugradnju zastora kako vas tokom leta Sunce ne bi mnogo ranije budilo. Prozori na zapadnoj strani će najbolje osvetljenje davati u popodnevnim satima, dok je prozor koji gleda na jug najviše okupan sunčevim zracima.

Izolacija i ventilacija

Moderni krovni prozori poseduju i automatsku ventilaciju koja je odlična za kuhinje, kupatila ali  i za druge prostorije u potkrovlju. Energetski štedljiva stakla, kao i više slojeva stakla doprinosi očuvanju toplotne energije, a ovčija vuna kao prirodni izolator daje najbolje rezultate.

Kompletnu ponudu Tondach krovnih prozora pogledajte OVDE!

Energetska efikasnost

Sa Tondach krovnim prozorima dobijate pametan element krova koji je maksimalno energetski efikasan. Bitan faktor koji direktno ukazuje na energetsku efikasnost prozora jeste U-faktor. Što je U-faktor niži, to je izolacija bolja. Svaki prozor poseduje U-faktor samog stakla ali i kompletnog prozora. Ovaj parametar je zapravo odnos brzine strujanja toplotne energije i razlike između spoljašnje i unutrašnje temperature koje deli prozor. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *