Održavanje krovnih prozora u nekoliko jednostavnih koraka

Za arhitekte - krovni prozori

Čišćenje i ribanje prozora ponekad nam se čini kao dug i zamoran posao kome će prva sledeća kiša izbrisati plodove našeg rada. Ipak, redovno održavanje i uređenje krovnih prozora doprinosi čistom potkrovlju sa zdravom mikro klimom. Ne samo što uređene sobe i čisti prozori utiču na opšte zdravlje, nego što i održavani životni i radni prostori doprinose boljem raspoloženju i agilnosti. U nastavku teksta Održavanje krovnih prozora u nekoliko jednostavnih koraka vas upoznajemo sa jednostavnim načinima sa kojima ćete brzo i efikasno čistiti vaše krovne prozore!

Održavanje i čišćenje stakla

Tondach krovni prozori poseduju centralnu rotaciju, te se stakla prozora mogu rotirati za 180 stepeni. Upravo ovaj način otvaranja prozora olakšava čišćenje spoljašne strane stakla jer se može dopreti do svih delova staklene ravni. Ravnomernim skidanjem nakupljene prašine, kao i svih nanosa od vetra i kiše prozor istovremeno čistite a pritom ga ne oštećujete. Staklene površine možete čistiti mikrofiber krpama i toplom vodom, ili kod većih zaprljanosti sredstvima za održavanje stakla. Mikrofiber i slični materijali imaju meku površinu i u svojim mikrošupljinama omogućavaju taloženje prašine, što ih čini idealnim za čišćenje. Najbolji način za održavanje stakala svakog prozora jesu upravo ovi neinvazivni materijali i tečnosti.

Unutrašnji zastor za krovne prozore bež

Kako se posvetiti okvirima krovnih prozora?

Sa neinvazivnim tečnostima i mekim krpama sa kojima se čiste stakla, mogu se održavati i spoljne linije okna prozora. Ono na šta se često zaboravi jesu unutrašnje strane okvira prostora koje sadrže gume za pravilno dihtovanje prozora. Dihtunzi su odlični za pravilno cirkulisanje vazduha, energetsku efikasnost prozora i očuvanje toplotne energije. Međutim, baš usled različite spoljne i unutrašnje temperature, na ovim delovima može doći do skupljanja vlage. Kako bi dihtunzi pravilno funkcionisali i kako se na ovim zavučenim unutrašnjim linijama krovnih prozora ne bi sakupljao kondenz – potrebno je i ove delove prozora redovno čistiti. Na taj način doprinosite zdravom vazduhu u prostorijama u kojima obitavate, ali i dugotrajnosti krovnog prozora.

Kako umanjiti uticaj kondenza i uspešno se boriti protiv njega?

Kao što smo već objasnili u prethodnom pasusu, redovno čišćenje dihtunga obezbeđuje dobru mikro-klimu u vašem potkrovlju. Ali, treba obratiti pažnju na koje sve načine možemo preduprediti pojavu vlage. Imajte na umu da sušenje veša u zatvorenom, često kuvanje ili kupanje doprinose vlažnosti vazduha. Za kuhinje i kupatila u potkrovlju su bolji izbor pvc krovni prozori ili drveni krovni prozori koji poseduju dodatni zaštini sloj impregnacije na okvirima. Redovno provetravanje ovih prostorija, kao i čišćenje dihtunga krovnih prozora, poboljšaće vazduh i sprečiće skupljanje vlage.

Opšavi za krovne prozore
Opšavi za krovne prozore

Opšavi prozora i održavanje krova

I za kraj teksta smo vam ostavili temu čišćenja spoljnih elemenata krovnih prozora. Pošto se spoljašnje staklo može čistiti potpuno iz udobnosti vaše sobe s obzirom da je centralno otvaranje rotociono, treba pomenuti i nešto zahtevnije radove poput čišćenja opšava. Održavanje ovih elemenata krovnog prozora nije često kao i samo pranje prozora, ali jednom ili dva puta godišnje je i sređivanje opšava neophodno.  Opšavi su neophodan element pri ugradnji prozora na krovnu konstrukciju. Njihova funkcija je i da daju neophodnu zaštitu od prodiranja kiše i snega, ali i da pruže dobru termoizolaciju. Jaki udari vetra najviše tokom jeseni znaju da nanesu lišće i grančice na krovove kuća. Krovni prozori oko okvira vremenom mogu da skupe grančice i lišće. Kako ne bi došlo do nagomilavanja, potrebno je posle obilnih kiša i jakih udara vetra očistiti i ovu regiju oko prozora.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *