Benefiti izolacije od prirodnih materijala

Krovni prozor sa vunenom izolacijom

Benefiti izolacije od prirodnih materijala su brojni. Kao vrhunski termoizolator javlja se ovčija vuna koja se ističe po svojim neverovatnim performansima. Ipak, na spomen vune, prvo  nam na pamet pada topli zimski džemper, a nikako građevinski materijal. Međutim, vuna ima raznovrsnu primenu baš zato što je odličan termički izolator. U nastavku teksta vas upoznajemo sa brojnim prednostima izolacije od prirodne vune.

Vuna je bezbedna za upotrebu

Od prirodne vune se već vekovima prave topli odevni predmeti. Prednost ovog materijala jeste što je hipoalergijski te je odličan izbor za džempere, pantalone, kape – odnosno, materijale koji dolaze u kontakt sa našom kožom. Baš zbog maksimalne bezbednosti prirodnog materijala koji ne sadrži toksine, vuna se nametnula i kao izbor broj 1 kada su u pitanju građevinski materijali za izolaciju. Ovčija vuna, kao i mineralna vuna, ima vlaknastu strukturu – u pitanju su minijaturni džepovi ispunjeni vazduhom koji prave dišuću membranu. Na ovaj način objekat zadržava toplotu tokom zimskih dana i obrnuto – održava svežinu unutrašnjeg prostora tokom leta.

Termoizolacioni set za krovne prozore

Jednostavna postavka

I kada govorimo o termoizolaciji Tondach krovnih prozora – onda govorimo o prirodnoj, ovčijoj vuni. Ne samo što ova termoizolacija ne sadrži štetne materije, već je i izuzetno laka za manipulaciju i praktična pri postavljanju. Na ovaj način su spojeni svi zahtevi koje kvalitetna gradnja nameće: vrhunski performansi, dugotrajnost, jednostavna postavka prirodnog toplotnog izolatora. Pored rama i  duplog zastakljivanja na sveobuhvatnu energetsku efikasnost krovnog prozora utiču i materijali za termoizolaciju, te je i tu prirodna vuna ovce bitan faktor koji doprinosi optimalnim termičkim performansama prozora.

Sve termoizolacione setove za krovne prozore možete pogledati OVDE!

Vuna se može reciklirati

Još jedan benefit ovčije vune kada je u pitanju gradnja jeste i njena praktičnost i višestruka upotreba. Naime, ovo je prirodni materijal koji se može reciklirati i ponovo koristiti što ga čini ekološkim i ekonomski dobrim izborom. Takođe, kako je u pitanju organski materijal, posle višedecenijskog korišćenja on je bezbedan i za otpad jer ne zagađuje okolinu.

Šta su to higroskopna svojstva ovčije vune?

Ovčija vuna, pored toga što je dobar termo izolator, poseduje i higroskopna svojstva. Prirodna vuna ovce apsorbuje i kasnije postepeno oslobađa vodenu paru pri tom ne narušavajući termoizolacione performanse. Baš zbog ovog svojstva se prirodna ovčija vuna razlikuje od mineralne vune (to jest, kamene vune) koja ima slična svojstva termičke izolacije ali dosta slabija kada je u pitanju apsorpcija i postepeno oslobađanje vlage. Prirodna vuna ovce se zato nameće kao najbolji izbor kod termoizolacije potkrovlja, mansarde i tavana. Zato smo se i odlučili za izolaciju krovnih prozora ovčijom vunom. Svi modeli i veličine Tondach krovnih prozora poseduju termoizolaciju od prirodne vune ovce.

2 thoughts on “Benefiti izolacije od prirodnih materijala

  1. Pingback: Krovni prozori koji savršeno dihtuju zimi - krovniprozori.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *