Kako urediti potkrovlje

Kako urediti potkrovlje

Život u potkrovlju može biti magičan sa nekoliko pametnih trikova u uređenju ovog specifičnog prostora. Uspostavljanje prostornih celina unutar rasporeda igra bitnu ulogu, a zatim odabir i postavljanje nameštaja i dodataka koji definišu sobe u potkrovlju. Realizacija plana kako urediti potkrovlje počinje od procena mogućnosti a zatim dizajna doma koji zaista izgleda kako ste zamislili.

Podelite prostor na osnovu toga kako koristite svoj dom

Da li radite od kuće i potrebna vam je puna kancelarija ili vaš trpezarijski sto može da obavlja dvostruku funkciju kao radni sto kada je to potrebno? Da li često organizujete okupljanja i zabave, te vam je potrebna veća kuhinja ili dnevni boravak sa dodatnim sedištima? Zapitajte se šta očekujete od svake sobe, a zatim odredite prostor koji će odgovarati vašem životnom stilu. Takođe se pobrinite da uspostavite jasne prolaze između prostora u svom dizajnu.

Uskladite svoju paletu boja

Sa jasnim pogledom iz sobe u sobu, kohezivnije je ukrašavanje u bojama koje se  dopunjuju. Ova strategija dizajna učiniće da vaš prostor u potkrovlju izgleda više spojeno i omogući će usaglašen izraz čitavog stana. Razmislite i o nameštaju  neutralnih boja i dodatnim rasvetnim uređajima, a sve to osvežite šarenim jastucima i dodacima.

Proverite razmere vašeg nameštaja

Da biste osigurali da dom odiše udobnošću i prijatnom atmosferom, uverite se da je nameštaj na odgovarajući način prilagođen prostoru. U velikim otvorenim potkrovljima, mali komadi će izgledati nezgodno i neprijatno. Zato izaberite veći nameštaj u razumnim dimenzijama i pomešajte ga sa komadima srednje veličine. Alternativno, razmislite o dizajniranju jednog ili dva komada nameštaja po meri savršeno prilagođenog prostoru. Takođe, ako je vaše potkrovlje pod velikim kosinama, izbegnite osećaj skučenosti tako što ćete odabrati niži nameštaj i tako prolongirati prostor između sofe i tavanice. Još jedan način vizualnog povećanja prostora jeste i unos svetla ugradnjom većih krovnih prozora ili postavljanja nekoliko njih u nizu.

Budite kreativni sa skladištenjem stvari

Razmislite o nameštaju koji će imati i funkciju pregradnih zidova, poput velikih regala, koji razbijaju prostor i pružaju mesto za ređanje knjiga i ukrasnih predmeta. Nameštaj sa fiokama (stolovi i komode) je zgodan i može se postaviti iza sofe koja je na sredini prostora. Stalci za kapute i zidne kuke odlični su za lako odlaganje jakni i kaputa. Učinite ove komade nameštaja maksimalno iskorišćenim za različite svrhe, ali i tako da ne smetaju lakom kretanju kroz prostor u potkrovlju.

Koristite tepihe da definišete svoje sobe

Ne samo da tepisi oplemenjuju i prostorno definišu plan soba u potkrovlju, oni dodaju teksturu i čine stan udobnijim. Da biste dodali dodatnu dimenziju ispod nogu, postavite mekše, manje tepihe i staze u hodnike i bočno pored kreveta u spavaćoj sobi.

Naglasite plafon osvetljenjem i krovnim prozorima

Izaberite upečatljiv luster za najviši deo tavanice potkrovlja, a zatim koristite podne i stolne lampe da biste stvorili ambijentalno svetlo. Rasveta koja je dobro raspoređena daće vam nekoliko opcija tokom noći – bilo da vam treba jako osvetljenje za rad i čitanje ili pak prigušeno svetlo za odmaranje nakon napornog dana. Za što veći dotok prirodnog svetla tokom dana, krovne prozore ugradite na odabrana mesta u krovu. Sobe koje gledaju na jug su najsvetlije u kući i nude konzistentno prirodno svetlo tokom celog dana. Krovni prozor koji gleda na jug povećava svetlosni indeks u sobi tokom zime kada ima manje sunčeve svetlosti i daje vam još veći pristup sunčevoj svetlosti tokom letnjih meseci.

Sve slike na jednom zidu za malu, ličnu galeriju

Izaberite najviši zid potkrovlja i uredite ga po svojoj meri, jer zidovi su kao prazna platna za prikazivanje umetnosti. Počnite sakupljanjem uokvirenih umetnina koje izgledaju kohezivno. Vaša kolekcija može da raste tokom vremena, tako da ne brinite ako imate samo nekoliko komada za početak. Prvo ih okačite u sredinu, a zatim ostale ređajte oko centralne slike. Za eklektičan efekat, pomešajte različite medije (fotografije, slike, reljefna umetnička dela) kao i veličine i oblike okvira.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *