Krovni prozori i badže: uporedna analiza

Krovni prozori ili badže

Kada govorimo o funkcionalnom potkrovlju, onda su dobra izolacija i kvalitetni krovni prozori nešto na šta se najviše obraća pažnja. Pitanje i dilema koje se često javljaju jeste i koja vrsta prozora je najadekvatnija za potkrovni prostor. Da li se upustiti u izgradnju badže ili postaviti krovne prozore. U nastavku teksta vas upoznajemo sa svim izazovima sa kojima se možete susresti pri postavljanju ovih rešenja na krov.

Pri donošenju odluke krovni prozor ili badža treba obratiti pažnju na sve aspekte krova i potkrovlja:

  1. Funkcionalnost: koliko zapravo oba rešenja donose dnevne svetlosti;
  2. Obim posla i obim troškova ugradnje krovnih prozora vs krovne badže;
  3. Estetski izgled krova, a samim tim i građevine u celini.
Svež vazduh u potkrovlju sa Tondach krovnim Prozorima

Funkcionalnost: koliko zapravo oba rešenja donose dnevne svetlosti

Ono što je osnovna funkcija svakog prozora jeste svakako unošenje prirodnog svetla u zatvoren prostor. Minimalna količina dnevnog svetla koje prozori treba da donesu svakoj sobi se lako može izračunati. Naime, veličina stakala za optimalno osvetljenje treba da iznosi 15-20% podne površine prostorije. Ono što krovni prozori omogućavaju jeste da svetlo dopire direktno i osvetle prostor  ravnomerno. Samim tim se sa ugradnjom prozora na krovnu kosinu obezbeđuje maksimalno osvetljenje. Sa druge strane badže imaju prozore koji se postavljaju na klasičan način, odnosno na novoizgrađeni zid i pod uglom od 90°. Ulaz sunčevih zraka u potkrovni prostor je samim tim smanjen.

Obim posla i obim troškova ugradnje krovnih prozora vs krovne badže

Kada se gradi badža menja se i delimično konstrukcija samog krova, što iziskuje mnogo više posla nego ugradnja krovnog prozora. Sa složenijim načinom gradnje dolaze i veći troškovi. Sam oblik badže traži nekoliko različitih vrsta majstorskih radova. Od zidara, krovopokrivača pa do limara – sve su te deonice posla koje majstori različitih struka moraju da urade prilikom građenja badže. Sa druge strane za krovne prozore vam je potreban jedan majstor. Česta bojazan na koju nailazimo kod svih onih koji uređuju potkrovlje jeste i to da li će krovni prozori biti dobro izolovani i uklopljeni u krovnu konstrukciju. Ako se pri postavljanju krovnih prozora koriste sve instrukcije, originalni opšavi za uklapanje u krovni pokrivač kao i set za izolaciju – onda straha od prokišnjavanja i loše termoizolacije nema. Tondach sistemsko rešenje je zato tu da vam ponudi kompletan proizvod i vrhunski performans. OVDE možete pogledati sve proizvode za sistemsku ugradnju Tondach krovnih prozora.

Estetski izgled krova, a samim tim i građevine u celini

Kada govorimo o estetici ugrađenih krovnih prozora ili pak badža – onda zapravo govorimo o dve dimenzije: o unutrašnjem i spoljašnjem izgledu. Svako od ovih rešenja je potrebno uklopiti sa izgledom fasade, ali i samog potkrovlja.

Ako se odlučite za badžu, jedna od prepreka na koju ćete naići jeste i postizanje simetrije sa prozorima na nižim spratovima. Sklad prozora koji  su paralelno postavljeni na različitim nivoima čini da se badže teže uklapaju u postignuti odnos okvira na nižim delovima objekta. Sa druge strane, krovni prozori se postavljaju na samu kosinu krova i nisu u istoj ravni sa fasadom doma. Zato je uklapanje jednostavnije i estetski zadovoljavajuće.

Sa unutrašnje strane gledano, krovni prozori prate već postignute kosine i time ne narušavaju postojeći sklad potkrovlja. U zavisnosti od potreba i želja, lakše je ugraditi veći broj prozora nego dodati više badža. A ako vam je potrebno još odgovora na praktična pitanja o ugradnji krovnog prozora, kao i saveta za uređenje potkrovlja – pogledajte OVDE sve teme na našem blogu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *